Προκήρυξη Προγράμματος


Προκήρυξη Επιμορφωτικού Σεμιναρίου

«Εκπαίδευση STEM - Εκπαιδευτική Ρομποτική»

4ος  Κύκλος

Έναρξη μαθημάτων: Παρασκευή, 14/5/2020

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α & ο Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνουν πρόγραμμα μικτής εκπαίδευσης (με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) οκτάμηνης διάρκειας 420 ωρών με τίτλο: «Εκπαίδευση STEM - Εκπαιδευτική Ρομποτική»


Σκοπός του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου

Το επιμορφωτικό σεμινάριο έχει ως σκοπό την παροχή κατάρτισης υψηλού επιπέδου ώστε να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με γνώσεις και δεξιότητες για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων στον εργασιακό χώρο και την εύρεση ευέλικτων, ευφυών, καινοτόμων λύσεων σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ιδιαίτερος σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος ειδίκευσης είναι η προσφορά και η απόκτηση των αναγκαίων γνώσεων και εφοδίων, τα οποία πρέπει να διαθέτει ο εκπαιδευτής STEM για την αντιμετώπιση θεμάτων και προβλημάτων της καθημερινής εκπαιδευτικής πράξης.

Αποδέκτες του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • εν ενεργεία εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας εκπαίδευσης και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς Β/βάθμιας εκπαίδευσης του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου και αντίστοιχου επιστημονικού κλάδου των συνιστωσών του STEM (Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική)
  • εκπαιδευτές συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης
  • αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και των αντίστοιχων πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχου επιστημονικού κλάδου των συνιστωσών του STEM (Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική), οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Εκπαίδευση
  • αποφοίτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την Εκπαίδευση STEM και την Εκπαιδευτική Ρομποτική
  • στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίοι επιδιώκουν την απόκτηση και αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικών με την Εκπαίδευση STEM και την Εκπαιδευτική Ρομποτική

Διάρκεια και Μορφή Υλοποίησης του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου

Η χρονική διάρκεια του σεμιναρίου είναι συνολικά 420 ώρες/8 μήνες. Ειδικότερα, 120 ώρες, αναφέρονται στη θεωρητική κατάρτιση στην Εκπαίδευση STEM, 120 ώρες σε Στρατηγικές Διδασκαλίας και Εργαστηριακές Τεχνικές στην Εκπαίδευση STEM, 70 ώρες στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και 110 ώρες στην Εκπόνηση Project και Πρακτική Άσκηση.

Το σεμινάριο είναι μικτής εκπαίδευσης και υλοποιείται με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό υλικό και ο τρόπος παρακολούθησης και αξιολόγησης είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και στις δυο μορφές μάθησης και χρησιμοποιείται ειδική πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα δια ζώσης μαθήματα διεξάγονται στην Αθήνα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (Μ.Δ.Δ.Ε.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μαρασλή 4, τις ημέρες: Παρασκευή και Σάββατο

Πρόγραμμα Μαθημάτων

1ος Σπόνδυλος: Θεωρητικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση STEM (6 Διδακτικές Ενότητες, 120 ώρες)

  1. ΔΕ1. Εισαγωγή στην Εκπαίδευση STEM: οι διεθνείς τάσεις (20 ώρες)
  2. ΔΕ2. Σύγχρονα ρεύματα στη Διδακτική των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών (20 ώρες)
  3. ΔΕ3. Τεχνολογικός Γραμματισμός και Εκπαίδευση STEM (20 ώρες)
  4. ΔΕ4. Μάθηση μέσω Σχεδιασμού - η μέθοδος Project (30 ώρες)
  5. ΔΕ5. Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας (20 ώρες)
  6. ΔΕ6. Εκπαίδευση STEM και ανθρωπιστικές Επιστήμες - STEAM (10 ώρες)

2ος Σπόνδυλος: Στρατηγικές Διδασκαλίας και Εργαστηριακές Τεχνικές στην Εκπαίδευση STEM (4 Διδακτικές Ενότητες, 120 ώρες)

  1. ΔΕ7. Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών - Microcomputer Based Laboratory (MBL) (30 ώρες)
  2. ΔΕ8. Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Σχεδιασμού και Τεχνολογίας: Απλές Μηχανές και Μηχανισμοί (30 ώρες)
  3. ΔΕ9. Αρχές Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (20 ώρες)
  4. ΔΕ10. Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Συστήματα ΤΠΕ στην Εκπαίδευση (40 ώρες)

3ος Σπόνδυλος: Εργαστηριακή Εκπαίδευση STEM - Εκπαιδευτική Ρομποτική (2 Διδακτικές Ενότητες, 70 ώρες)

  1. ΔΕ11. Σχεδιασμός και Προγραμματισμός εκπαιδευτικών ρομποτικών διατάξεων (Arduino, Lego Mindstorms, Rasberry Pi) (40 ώρες)
  2. ΔΕ12. Μάθηση Μέσω Φορητών Συσκευών και Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Εφαρμογών (30 ώρες)

4ος Σπόνδυλος: Εκπαίδευση STEM - Εκπόνηση Project - Πρακτική Άσκηση (2 Διδακτικές Ενότητες, 110 ώρες)

  1. ΔΕ13. Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας (20 ώρες)
  2. ΔΕ14. Πρακτική Άσκηση στην Εκπαίδευση STEM: Εκπόνηση και Εφαρμογή Ερευνητικού Project (90 ώρες)

Παροχές του Προγράμματος

  1. Εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή
  2. Ατομικός φάκελος (portfolio) του εκπαιδευόμενου
  3. Πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πρότυπο που έχει ορίσει το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Ε.Κ.Π.Α.
  4. Europass Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού
  5. Βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας

Κόστος συμμετοχής

Το σεμινάριο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Τα δίδακτρα ανέρχονται σε 590 Ευρώ. Για ανέργους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπαλλήλους του Ε.Κ.Π.Α. και πολύτεκνους, το κόστος συμμετοχής είναι 350 Ευρώ.

Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις.

Στην περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι επιθυμούν να καταβάλουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό πριν την έναρξη των μαθημάτων, θα λαμβάνουν έκπτωση 15%, δηλαδή το τελικό ποσό ανέρχεται στα 501.50 Ευρώ.

Η έκπτωση αυτή ισχύει μόνο στη περίπτωση που οι συμμετέχοντες θα προκαταβάλουν ολόκληρο το ποσό. Δεν ισχύει για ανέργους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, πολύτεκνους και υπαλλήλους του Ε.Κ.Π.Α.

Υποβολή αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής - Βιογραφικό στο σεμινάριο από τη 12/3/2021 και μόνον ηλεκτρονικά. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Την Αίτηση Συμμετοχής - Βιογραφικό στο πρόγραμμα θα την βρείτε εδώ και να την στείλετε στη διεύθυνση gspilio@primedu.uoa.gr.


Έναρξη Μαθημάτων: Παρασκευή, 14 Μαΐου  2021

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση gspilio@primedu.uoa.gr .


Η Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥΛΗΣ
Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.-Ε.Κ.Π.Α, Πρόεδρος της ΔΕ του Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΕΚΠΑ


ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΛΕΖΑ

Καθηγήτρια Διδακτικής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε.-Ε.Κ.Π.Α, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Ε.Κ.Π.Α.



© 2019 STEM Education-Educational Robotics. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε